Zonder makelaar woningzoekers buitengesloten

In populaire en drukke steden is het momenteel erg lastig om een woning te vinden die voldoet aan al je eisen en ook binnen het budget. Maar de woningmarkt is zo overspannen dat veel woningzoekenden zonder aankoopmakelaar weinig kans maken op een woning. Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dit een onwenselijke situatie. “Woningzoekenden betalen duizenden euro’s om toegang te krijgen tot de woningmarkt”.

Volgens Han André de la Porte, Vereniging Eigen huis, hebben aankoopmakelaars monopolie op de marktinformatie. Zij weten vaak al eerder dat een woning te koop is of nog komt te staan. Hierdoor hebben woningzoekers nauwelijks nog een kans.

Echter verschilt het per regio waar veel aankoopmakelaars worden ingeschakeld. Ongeveer 1 op de 5 woningzoekenden vraagt hulp van een aankoopmakelaar. In Haarlem kiest bijvoorbeeld bijna de helft voor een aankoopmakelaar. In Amsterdam en omstreken is dat 36,6 procent en in Utrecht 35,6 procent. In Limburg is dat slechts 3,5 procent. Niet alleen in de Randstad kunnen woningzoekers nauwelijks om een aankoopmakelaar heen. “Dat geldt ook voor een populaire stad als Eindhoven”, stelt André de la Porte.

Bron: ED
04-08-2018