Starterswoning in Haarlem lastig te vinden

Door de krappe woningmarkt is het voor starters lastig om een passende en betaalbare woning te vinden. Als er al woningen te koop staan, zijn ze vrij snel weg. 

In een onderzoek van taxateur Calcasa is onderzocht hoeveel procent van de woningen betaalbaar is voor starters, basisschoolleraren, journalisten en managers. In het onderzoek is meegenomen welk deel van de koopwoning betaalbaar is voor mensen per gemeente. Dit is weer onderverdeeld in vier verschillende beroepen en hun bijbehorende gemiddelde jaarinkomens.

Haarlem en omgeving zijn in kaart gebracht. Voor het onderzoek is er gerekend met een jaarinkomen van 32,6 duizend euro. Hiermee kun je 5 procent van de koopwoningen betalen. Haarlem ligt ver onder dit gemiddelde. In Haarlem is 1,2 procent van de woningen betaalbaar voor starters.

Echter is het in de wijde omgeving ook niet anders of beter. In Bloemendaal is dit 0 procent en in Velsen ook 1,2 procent. In Zandvoort ligt het wat hoger. Daar kun je met genoemd jaarinkomen 2,7 procent van de woningen betalen. 

Bron: Indebuurt Haarlem

06-09-2019