Haarlemse woningmarkt in 2021

Haarlem is een erg populaire stad in de provincie Noord-Holland. Het is een gezellige en bruisende stad met veel ruimte en groen. Daarnaast ligt het naast het strand waardoor je op fietsafstand kunt uitwaaien aan de kust. Dit zorgt er overigens wel voor dat het een gewilde plek is om te wonen. Dit drijft de huizenprijzen omhoog in een al overspannen woningmarkt. Maar wat gaat de Haarlemse woningmarkt doen in 2021?

De krapte op de woningmarkt is terug te zien in de cijfers. Bij Makelaarsland bijvoorbeeld. Die onder andere in Haarlem actief is, is er in de laatste week van februari 1 woning beschikbaar. De gemiddelde verkooptijd is hier slechts 33 dagen. 

Maar welke invloed heeft de coronacrisis op de huizenmarkt? Mogelijk vanwege de diverse steunpakketten, zijn er niet veel bedrijven failliet verklaard en dus minder mensen werkloos geworden. Daarnaast hadden mensen juist extra tijd om woningen te bezichtigen en wilden velen nog profiteren van de extreem lage hypotheekrente.

Door het vele thuiswerken van de coronacrisis, zijn mensen anders gaan kijken naar hun woning. Mensen brengen veel meer tijd thuis door waardoor woonwensen ook veranderen. De vraag naar ruimere woningen, waar een thuiswerkplek gecreĆ«erd kan worden, is sterk gestegen. Het CBS geeft ook aan dat er meer mensen uit de Randstad zijn vertrokken dan ernaar toe werd getrokken. 

Voor nu zijn de voorspellingen dat de schaarste zal aanhouden. Ook wordt er niet verwacht dat de hypotheekrente op korte termijn snel zal stijgen. Wel wordt er verwacht dat meer bedrijven in financieel zwaar weer terechtkomen, en de werkloosheid stijgt. Het zal echter wel enige tijd duren voordat er mensen in zodanig grote financiĆ«le problemen komen, dat zij hun hypotheek niet meer kunnen opbrengen. 

Bron: Haarlemse Weekblad

25 februari 2021